Waarom kiezen voor HD metal in plaats van dibond?

Als je je oriënteert op een foto op aluminium, kom je al snel de termen ‘HD metal’ en ‘dibond’ tegen. Behalve dat er een verschil is in prijs, is de manier van bedrukken en de bestendigheid tegen het schoonmaken ook opmerkelijk. In deze blog leggen we de twee materialen uit, zodat jij straks de verschillen weet tussen HD metal en dibond. Want waarom zou je kiezen voor HD Metal in plaats van dibond?

Dibond

Dibond is een plaat van 3 of 4 mm dik en bestaat voor 90% uit kunststof, met een dun toplaagje aluminium. Je kunt het zien als een sandwich van twee laagjes aluminium met daartussen een vulling van kunststof. Het gebruikte kunststof is veel zachter dan aluminium, hierdoor zijn de platen makkelijk te buigen en worden deze veel gebruikt voor reclameborden en zuilen.

Pas bij Dibond op dat je de plaat niet per ongeluk laat vallen of stoot; de dunne toplaag buigt eenvoudig om en kan zeer scherp zijn. En dat is niet wat je wilt dat gebeurt met jouw herinnering op aluminium.

Druktechnieken

Dibond wordt op verschillende manieren bedrukt, met directdruk of gebruikt als drager voor fotopapier. Met directdruk wordt de (matte) inkt rechtstreeks op het materiaal geprint. Dat zorgt ervoor dat op de delen waar meer of minder inkt zit, een mat/glans verschil zichtbaar is, omdat de inkt matter is dan de matte of glanzende toplaag van het dibond.

De inkt die op een dibondplaat geprint wordt, is niet schoonmaakmiddelbestendig en kun je dus niet langdurig buiten ophangen.

Acrylaat-dibond

Met acrylaat-dibond wordt er een plexiglas plaat bovenop de dibondplaat verlijmd. Hierdoor krijgen de kleuren veel meer diepte en is de afdruk beschermd tegen zonlicht. Ook is deze plaat goed schoon te maken met schoonmaakmiddelen.

HD Metal : Langdurig plezier van een haarscherpe en kleurkrachtige afdruk

HD Metal is een plaat van 1,5 mm massief aluminium; sterker en stabieler dan dibond. De plaat is gelakt met een spiegelgladde coating. Met een innovatieve techniek wordt de foto ín de coating gebakken. Jouw foto is hierdoor jarenlang beschermd tegen krassen, water en zonlicht. Daardoor kan HD Metal wél langdurig buiten gehangen worden en is het eenvoudig te reinigen met schoonmaakmiddel.

Dit laatst genoemde voordeel is natuurlijk ook erg fijn als je jouw print buiten wilt hangen. Want dat kan gewoon met HD metal. Ook dan kun je jarenlang genieten van een prachtige print op aluminum, zonder kwaliteits- of kleurverlies. 

Jouw foto in museumkwaliteit afgedrukt!

Epson is al jaren heer en meester in de printwereld, pro-fotografen en galleries zweren al jaren bij de verfijnde afdrukkwaliteit van deze (papier)printers. Helaas kunnen deze printers de befaamde kwaliteit alleen op rollen papier printen. Jouw fotoafdruk op HD Metal wordt óók op deze printers gemaakt, maar dan met inkten die we na het printen in de coating kunnen bakken.

Levensecht door 2x zoveel kleur en 2x zoveel scherpte

De kleuren op HD metal zijn intens, super helder en levensecht. Dit komt omdat we met extra kleuren inkt printen waardoor we moeilijk te printen kleuren, zoals oranje, violet en ook de huidskleuren levensecht kunnen weergeven. Ook zwart-wit is bij ons écht zwart-wit.

Glans of mat?

Vaak is dibond directdruk, wat er voor zorgt dat op de delen waar meer of minder inkt zit, een mat/glans verschil zichtbaar is wat storend kan zijn. De inkt is voelbaar, want het ligt bovenop het materiaal. Dat is anders bij HD Metal. Er zijn twee varianten, namelijk hoogglans en een matte print. Bij hoogglans krijgen de kleuren nog meer diepte en bij een matte print is de coating ontspiegeld. Een glanzende HD metal heeft wat weg van een foto op plexiglas en een matte variant zorgt ervoor dat de print ook in direct zonlicht zonder schitteringen te bekijken is.

Waarom kiezen voor een HD metal in plaats van dibond?

Omdat je met een HD Metal een museumwaardige afdruk in huis haalt. De kleuren zijn veel intenser en scherper dan op dibond. Je materiaal is stevig en kan niet gebogen worden.

» Lees hier onze blog over het verschil tussen HD Metal Glans en HD Metal Mat, inclusief korte video.

Mat Glans verschil HD Metal Zwartwit

Tabel met voordelen

 HD Metal MatHD Metal GlansDibond
Dikte1,5 mm1,5 mm3 á 4 mm
Bestand tegen schoonmaakmiddelen 
Bestand tegen water 
Langdurig buiten hangen 
Krasbestendig 
Bestand tegen zonlicht 
Keuze voor mat of glans 
Gebruik als whiteboard  

Wat is jouw favoriet?

Je weet nu de verschillen tussen dibond en HD Metal en je hebt kennisgemaakt met al onze HD Metal uitvoeringen. Wat is jouw favoriet? Kies je materiaal en bestel jouw Steelprint eenvoudig via onze editor. We leveren in vijf werkdagen en spoedbestellingen voor 12:00 uur worden de eerstvolgende werkdag verzonden!