Hoe maak je een fotocollage voor aan de wand?

Fotocollage als wandecoratie voor aan de muur

Hoe leuk is het om van jouw foto’s een mooie fotocollage te gaan maken op de wand? Wij laten jullie in deze blog een aantal leuke voorbeelden zien van hoe je een wandcollage kunt maken.

Wat wil ik laten zien?

Bedenk bij jezelf: “Wat wil ik laten zien?” Foto’s, kunst of leuke quotes? Maak het zo persoonlijk als je wilt. Hoe groot wil je dat de collage wordt? En op welke muur? Is de muur groot genoeg? Dit zijn belangrijke aspecten om over na te denken als je een fotocollage wilt gaan maken. Het belangrijkste van een collage is misschien wel dat het één geheel is. Je kunt één geheel creëren door middel van de positionering van de frames of door alleen met een paar kleuren te werken.

Om er een geheel van te maken, kan je denken aan alles zwart/wit of een aantal foto’s uit de zelfde fotoserie met de zelfde kleurtinten gebruiken. Wat ook erg leuk is om één foto op meerdere panelen te laten printen en deze als collage aan de wand te hangen. Of bekijk eens wat je qua positionering van de panelen kan doen.

Maar hoe bepaal je nu hoe je de fotocollage op de muur wilt hebben?

Eerst is het belangrijk dat je weet hoe je je collage wilt hebben. Je kunt op verschillende manier bekijken hoe het er op de wand uit komt te zien, zonder dat je meteen gaten hoeft te boren. Leg het bijvoorbeeld uit op de grond en ga schuiven met de formaten totdat je tevreden bent met een collage. Wat ook een optie is, is om je collage op de wand eerst met karton of tape uit te gaan meten. Een tip als je gebruik maakt van karton: Teken het ophangsysteem uit, prik een gaatje in het midden hiervan. Heb je de positie bepaald zet dan een potlood puntje in het gaatje zodat je deze op de muur te zien krijgt. Schroef of spijker hierna je ophangpunt in de muur. Let er op dat niet alle foto’s een even hoog ophangsysteem hebben. 

Combineren van materialen

Wat tegenwoordig ook veel gedaan wordt, is het combineren van verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan hout, aluminium en papier. Of gebruik verschillende formaten ronde, vierkante of rechthoekige lijsten. Dit kan misschien een rommelig effect geven, maar als je dit goed combineert, geeft het juist een creatief en speels effect aan je collage.

Het combineren van foto’s met passende quote’s wordt ook vaak gebruikt om mooie wandcollage’s te maken of de collage op te vullen. Dit kan misschien wel een mooie aanvulling zijn op de collage die jij nu aan het maken bent. Maak daarin ook gebruik van HD Metals in de collage. Het materiaal geeft de collage ook een stoere uitstraling.

Weet je niet zo goed wat je precies wilt?

Dan hebben wij hieronder een aantal voorbeelden geplaatst voor jullie. Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Voor meer inspiratie raden we jullie aan om zeker eens rond te kijken op Pinterest.

https://nl.pinterest.com/fotoopmetaal/inspiratie-wandcollages/