Waarom kiezen voor HD metal in plaats van dibond?

Als je je oriënteert op een foto op aluminium, kom je al snel de termen ‘HD metal’ en ‘dibond’ tegen. Behalve dat er een verschil is in prijs, is de manier van bedrukken en de bestendigheid tegen het schoonmaken ook opmerkelijk. In deze blog leggen we de twee materialen uit, zodat jij straks de verschillen weet tussen HD metal en dibond.

Dibond

Dibond is een plaat van 3 of 4 mm dik en bestaat voor 90% uit kunststof, met een dun toplaagje aluminium. Je kunt het zien als een sandwich van twee laagjes aluminium met daartussen een vulling van kunststof. Het gebruikte kunststof is veel zachter dan aluminium, hierdoor zijn de platen makkelijk te buigen en worden deze veel gebruikt voor reclameborden en zuilen.

Pas bij Dibond op dat je de plaat niet per ongeluk laat vallen of stoot; de dunne toplaag buigt eenvoudig om en kan zeer scherp zijn. En dat is niet wat je wilt dat gebeurt met jouw herinnering op aluminium.

Druktechnieken

Dibond wordt op verschillende manieren bedrukt, met directdruk of gebruikt als drager voor fotopapier. Met directdruk wordt de (matte) inkt rechtstreeks op het materiaal geprint, wat er voor zorgt dat op de delen waar meer of minder inkt zit, een mat/glans verschil zichtbaar is, omdat de inkt matter is dan de matte of glanzende toplaag van het dibond.

De inkt die op een dibondplaat geprint wordt, is niet schoonmaakmiddelbestendig en kun je dus niet langdurig buiten ophangen.

Acrylaat-dibond

Met acrylaat-dibond wordt er een plexiglas plaat bovenop de dibondplaat verlijmd. Hierdoor krijgen de kleuren veel meer diepte en is de afdruk beschermd tegen zonlicht. Ook is deze plaat goed schoon te maken met schoonmaakmiddelen.

HD Metal : Langdurig plezier van een haarscherpe en kleurkrachtige afdruk

HD Metal is een plaat van 1,5 mm massief aluminium; sterker en stabieler dan dibond. De plaat is gelakt met een spiegelgladde coating. Met een innovatieve techniek wordt de foto ín de coating gebakken. Jouw foto is hierdoor jarenlang beschermd tegen krassen, water en zonlicht. HD Metal is hierdoor wél langdurig buiten op te hangen en is eenvoudig te reinigen met schoonmaakmiddel.

Dit laatst genoemde voordeel is natuurlijk ook erg fijn als je jouw print buiten wilt hangen. Want dat kan gewoon met HD metal. Ook dan kun je jarenlang genieten van een prachtige print op aluminum, zonder kwaliteits- of kleurverlies. 

HD Metal

Jouw foto in museumkwaliteit afgedrukt!

Epson is al jaren heer en meester in de printwereld, pro-fotografen en galleries zweren al jaren bij de verfijnde afdrukkwaliteit van deze (papier)printers. Helaas kunnen deze printers de befaamde kwaliteit alleen op rollen papier printen. Jouw fotoafdruk op HD Metal wordt óók op deze printers gemaakt, maar dan met inkten die we na het printen in de coating kunnen bakken.

Levensecht door 2x zoveel kleur en 2x zoveel scherpte

De kleuren op HD metal zijn intens, super helder en levensecht. Dit komt omdat we met extra kleuren inkt printen waardoor we moeilijk te printen kleuren, zoals oranje, violet en ook de huidskleuren levensecht kunnen weergeven. Ook zwart-wit is bij ons écht zwart-wit.

Glans of mat?

Vaak is dibond directdruk, wat er voor zorgt dat op de delen waar meer of minder inkt zit, een mat/glans verschil zichtbaar is wat storend kan zijn. De inkt is voelbaar, want het ligt bovenop het materiaal. Bij HD metal is dat anders: HD metal kent twee varianten, namelijk een hoogglans print en een matte print. Bij HD metal kies je dus echt voor mat óf glans. Bij hoogglans krijgen de kleuren nog meer diepte, misschien ken je het wel van een foto op plexiglas. Bij een matte print is de coating ontspiegeld, wat er voor zorgt dat de Steelprint ook in direct zonlicht zonder schitteringen te bekijken is.

» Lees hier onze blog over het verschil tussen HD Metal Glans en HD Metal Mat, inclusief korte video.

HD Metal

Verschillende uitvoeringen van HD Metal

HD Metal

De HD Metal is een vlakke plaat van 1,5 mm dik aluminium. De levensechte kleuren zitten in een krasvaste, waterbestendige coating, voor jarenlange kwaliteit- en kleurgarantie. De HD Metal is ook voorzien van ophangsysteem, zodat je hem snel en eenvoudig kunt ophangen.

HD Metal Canvas

De HD Metal Canvas wordt na het printen diepgedrukt, wat wil zeggen dat de randen in een hoek van 90 graden worden gebogen en de hoeken naadloos doorlopen. Hierdoor krijg je een doorlopend beeld en een blind ophangsysteem.

HD Metal Stand

De HD Metal Stand heeft een gebogen rand aan de onderkant, zodat je hem kunt neerzetten op je bureau, tafel, dressoir, in de vensterbank of waar je maar wilt. Net als de HD Metal die je kunt ophangen, heeft de HD Metal Stand dezelfde haarscherpe print en krachtige kleuren.

Tabel met voordelen

  HD Metal Mat HD Metal Glans Dibond
Dikte 1,5 mm 1,5 mm 3 á 4 mm
Bestand tegen schoonmaakmiddelen  
Bestand tegen water  
Langdurig buiten hangen  
Krasbestendig  
Bestand tegen zonlicht  
Keuze voor mat of glans  
Gebruik als whiteboard    

Wat is jouw favoriet?

Je weet nu de verschillen tussen dibond en HD Metal en je hebt kennisgemaakt met al onze HD Metal uitvoeringen. Wat is jouw favoriet? Kies je materiaal en bestel jouw Steelprint eenvoudig via onze editor. We leveren in vier werkdagen en spoedbestellingen voor 12:00 uur worden zelfs dezelfde werkdag nog verzonden!

‹ Terug naar overzicht